DUYURULAR

1938 deki CEYHAN ŞEHİR PLANLAMASI

Planı görüntülemek için tıklayınız...

 

Hermann Jansenn (1869-1945) tarafından yapılan çalışma Berlin Teknik Üniversitesi Arşivinden yeni çıktı.

 

1938 deki CEYHAN ŞEHİR PLANLAMASI : Hermann Jansenn (1869-1945) tarafından yapılan çalışma Berlin Teknik Üniversitesi Arşivinden yeni çıktı.

 

1923 yılında Cumhuriyet kurulduktan sonra, M.Kemal ATATÜRK planlı ‘modern’ bir ülke kurmak amacıyla, başta başkent yapmayı düşündüğü Ankara ve büyük birkaç ana şehir için şehir planları yaptırmayı düşünmüştür. Bunun için yarışma açmış, yarışmayı Alman mimar ve şehir plancısı Hermann Jansenn (1869-1945)  kazanmıştır. 1928 yılında Ankara’ya gelen Jansenn Türkiye’ de önemli bir mimar ve plancı olur. Ülkenin başlıca büyük kentleri için planlar hazırlar: Başkent Ankara (1932), İzmir (1932), İzmit (1938), Mersin (1938), Gaziantep (1938) ve Adana (1940).

Jansenn’in Adana için 1935-1940 tarihleri arasında hazırladığı plan, sonrasındaki kentsel planlama yaklaşımları ve modern dönem tutumları açısından Jansenn’in plan çalışmaları arasında önemli bir örnektir. Bu plan ayrıca nadir uygulanmış örneklerden oluşu nedeniyle de önemlidir. Tarıma dayalı üretim için verimli toprakları ve buna bağlı endüstriyle önemli bir kent olan Adana için Jansenn, fabrika alanları, bu fabrikalarda çalışacaklar için konaklama alanları, idari ve kamusal yapılar, konuta dayalı alanlar ve rekreasyon alanları ile toplumu öne çıkaran bir plan tasarlamıştır.

Jansenn, bölgede Adana ve Mersin’in haricinde Tarsus ve Ceyhan için de şehir planı çalışmaları yapmıştır. Hatta Ankara Şehir planında kullanılmak üzere konut plan tiplerinin bir kısmını CEYHAN KONUT PLAN tiplerinden esinlenmiştir. Berlin Teknik Üniversitesi Arşivinden alınan plan ve çizimleri aşağıdaki PDF de  bulabilirsiniz. Ücretini bizim verdiğimiz ve bizler için hazırlanan planların Berlin Teknik Üniversitesi Arşivinden çıkması hepimizi ve gençlerimizi düşündürmelidir. 

 

 

 Y.Mimar Hamdi TURAN – Yönetim Kurulu Üyesi

Ceyhan Kültür ve Dayanışma Derneği

ceyder@ceyder.com
0212 296 65 26