Faaliyetlerimiz ve Amaçlarımız

        Ceyhan Kültür ve Dayanışma Derneği,

 

        İstanbul’daki Ceyhanlıların Derneği olan Ceyhan Kültür ve Dayanışma Derneği 1988’de kurulmuştur. Derneğimizin kuruluş amacı;  Anayasada yer alan Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devleti ilkelerinden taviz vermeden, İstanbul ve yakın çevresinde ikamet eden hemşehrilerimize; kendini ‘Ceyhan Dostu’ sayan sevgili dostlarımıza ve özellikle gurbete gelerek İstanbul’da öğrenim gören üniversiteli gençlerimize, insan sevgisini temel sayarak Ceyhan’ın örf, âdet ve kültür zenginliğini tanıtmayı, hatırlatmayı, kısmen de olsa yaşatmayı  hedef edinmiştir.

 

         Derneğimiz, 1988 yılında Ceyhan’a gönül vermiş, kendilerini rahmetle andığımız Merhumlar Sabri Yiğit, İbrahim Durnacı, Erol Yiğit, Talip Yıldız, halen katkılarını esirgemeyen; Saygıdeğer Arkadaşlarımız; Kadir Altıntop, Mustafa Ekinci, Zeynel Eskitürk, Abdi Pesok, Fikri Aldatmaz, Cavit Pesok, Ali Ürey tarafından Avukat Abdi Pesok’un yazıhanesinde kanuni ikamet gösterilerek kurulmuştur. 1988 yılında Kurulan Derneğimizin Kurucu Yönetim Kurulu; Abdi Pesok, Fikri Aldatmaz, Mustafa Ekinci, Kadir Altıntop, Sabri Yiğit’ten oluşmuştur.

          1989’dan 2014 yılına kadar 25 yıllık ‘Dernek Başkanlığı’ görevini büyük bir özveri ile yerine getiren Sn. Dr. Fikri Aldatmaz ve yine 1989’dan 2019'a kadar  ‘’Başkan Vekili’’ olarak  bu görevi yürüten öğrencilerin ‘Muzaffer Amcası’ Sn. Muzaffer Önür ağabeylerimizin derneğe emekleri çok fazla ve takdire şayandır.  2019 da kaybettiğimiz merhum Muzaffer Önür'ü rahmetle anar, İstanbul’daki Ceyhanlılar olarak her ikisine birden teşekkür ederiz.

         1996‘da Sn. Bahattin Erdinç’in büyük maddi desteği ve önderliğinde, bir grup Ceyhanlı hayırseverin de maddi desteği ile Harbiye gibi İstanbul’un merkezi bir semtinde yan yana iki daire satın alınarak birleştirilmiştir. Bu vesile ile derneğimize maddi manevi katkıda bulunan bütün hemşehrilerimize; ‘‘Ceyhan ve Ceyhanlı Dostu’’ olan arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ederiz.

 

         Özel günlerimizde Ceyhanımızın vazgeçilmez tadı olan kebabını; yine Ceyhanlı ustalarımıza lokalimizde bu iş için ayrılan bölümde yaptırarak, şalgam ve halka tatlı eşliğinde 80-90  kişiyi, salonumuzda ağırlama olanağı bulmaktayız. Lokalimizde sosyal bir derneğin sahip olması gereken her türlü mekân mevcuttur. Salonumuz aynı zamanda kermes, doğum günü, öğrenci buluşma ve partilerine hizmet edebildiği gibi; sabit kurulu görsel ve işitsel sunum olanaklarıyla, sıra düzeninde 80-90 kişilik öğrenci grubuna seminer salonu olarak da hizmet verebilmektedir.

 

        Derneğimizin kuruluşundan bu güne kadar gönüllü görev yapan, gösterdikleri emek ve çaba karşısında büyük takdir ve beğeni toplayan Saygıdeğer Kardeşlerimiz: Olcay Ayrancı, Olcay Turan, Nazan Önür, Gülizar Tohumoğlu, Belkıs Kandemir, Şükran Abaoğlu, Narin Abaoğlu, Müzeyyen Balkaş, Nevin Özer, Mesrure Akkaya yıllarca öğrencilerimize yönelik sosyal faaliyetler düzenlemişlerdir. Ayrıca kendi elleriyle hazırladıkları ev yemeklerini öğrencilerimize sunarak, öğrencilerimizin kaynaşmasını sağlamak amacıyla; bir araya gelip toplantılar yapmışlardır. Her toplantıda, kendilerinden sonra gelen kuşağa ‘Bu tür sosyal etkinliklerin bir bayrak yarışı’ olduğunu anlatmışlar ve arkalarından gelen kuşağa bu heyecanı aşılamak istemişlerdir.  Yaptıkları çalışmalar azalmış gibi görünse de, bu heyecan ve etkinlikler zamana uyum sağlayarak; farklı yeni etkinliklerle devam etmektedir.  

 

      Dernek adına bu güne kadar iki kez yurtdışı ve sayısız yurt içi gezisi, büyük bir özveriyle Sn. Muzaffer Önür, Sn. Olcay Turan ve Sn.Nazan Önür’ün organizasyonuyla gerçekleşmiştir. Bu geziler, dernek içi kaynaşmayı sağladığı gibi, derneğe önemli ölçüde maddi katkı da sağlamıştır.             

 

        Derneğimiz 32. yılını doldurmuştur. Kuruluşunun ilk yıllarında büyük bir heyecanla yapılan bu tür etkinliklerin devamı için bayrak yarışına devam etmek zorundayız. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’un kargaşasına yenik düşmeden, mevcut yönetim olarak derneğimizin etkinliklerini çoğaltarak, heyecanımızı korumaya devam ediyoruz. 

 

        Ceyhan’ın Kurtuluş Günü olan 6 Ocak tarihini sembolleştirerek, 1988’den 1995’e kadar her yıl İstanbul’un büyük otellerinde ‘6 OCAK’ gecesi düzenlenmiştir. Daha sonraki yıllarda ekonominin getirdiği zorluklardan dolayı ne yazık ki yapılamamıştır. Son yıllarda ise Ceyhanımıza özgü olan, soğuk kış günü kahvaltısının vazgeçilmez içeceği ‘’NOGAY ÇAYI’’nı da yaşatmayı amaçlayarak, Ocak ayında ‘’NOGAY ÇAYLI KAHVALTILARI’’ düzenlemekteyiz. İlk başlarda dernek lokalimizde başlayan kahvaltılar, hemşehrilerimizden gelen yoğun talep üzerine 300 kişilik büyük otel salonlarında yapılmaktadır. Her yıl Ramazan Ayında düzenlediğimiz ‘’İFTAR YEMEKLERİ’’ derneğimiz etkinliklerinin vazgeçilmezidir. Her iki etkinlikte tabiri yerindeyse büyük küçük, çoluk çocuk bir araya gelip, hasret gidermekteyiz. Zaman zaman bu etkinliklere Ceyhan veya Adana’dan misafirlerimizde özel davetlimiz olarak katılmaktadır.

 

        Derneğimiz salonunda, dernek üyesi olan gönüllü hanımlar tarafından yemekli aile top-lantıları ilk kuruluş yıllarının verdiği heyecanla daha sık yapılmaktaydı. Ne yazık ki kuruluş yıllarındaki kuşağın yaşlanması ile bu yemekli toplantılar azalmıştır. Ama hala derneğimiz; arzu eden üyelerimizin mutlu veya acı günlerinin ritüelleri sayılan kına gecesi, doğum günü veya mevlitlerini lokalimizde gerçekleştirmek için hizmetlerindedir. Derneğimizde (amatörce de olsa) görüntü, ses ve müzik sistemimiz mevcuttur.

 

             1990’dan 1997‘e kadar ara vermeden, aralıksız her yıl ‘’İstanbul’da ki CEYHAN’’ adıyla dergi çıkardık. İstanbul’da yaşamanın malum sorunları ve zorluklarından dolayı dergiye uzun bir süre ara verdik. 2016 ve 2018 de kendimizi affettirmek istercesine kapsamlı iki sayı dergi çıkararak, İstanbul’da yaşayan yeni kuşak Ceyhanlılara Ceyhan’ı tanıtmayı hedefledik.

 

         İstanbul’da yaşayan yeni kuşak Ceyhanlılara her şeyden önce; Ceyhanımızın mevcut jeopolitik konumunu iyi tanıtmak, kafalarında soru işaretleri bırakarak merak duymalarını, anne babalarına soru sormalarını hedeflemekteyiz. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize.

        

         Burs alan öğrenci arkadaşlarımızın iş hayatına daha emin adımlarla başlayabilmesi, kariyer planlamasını daha güzel yapabilmesi için İnsan Kaynakları Uzmanı aynı zamanda derneğimizin şu anki başkanı Sayın Salih Sözer’in katkılarıyla birçok defa dernek binamızda seminerler tertiplenmiştir. Onlara çalışma hayatında karşılaşabilecekleri zorluklar anlatılmış ve nasıl üstesinden gelinebileceği konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca her sezon üç kez değişik sektörlerle, ilgili konusunda uzman kişileri derneğimizde ağırlayarak, öğrenci arkadaşlarımıza seminer vermelerini sağladık. Tabiiki, seminer sonrası Kebap-şalgam-halka tatlı vazgeçilmezimizdi.

               

         Ceyhanlı olup da İstanbul’da vefat eden hemşehrilerimiz sahipsiz değildir. Dernek yönetimine vefat bilgisinin zamanında gelmesiyle doğru orantılı olarak mutlaka vefat eden kişinin ailesi ile ilgili iletişim bilgilerini ve cenazenin nereden kalkacağı konusundaki bilgileri cep telefonlarına mesaj gönderilmeye çalışıyoruz. Hatta çoğunlukla yönetimden bir iki arkadaşımızla beraber acıyı paylaşmak için cenazede bulunmaya çalışıyoruz.

 

         30.yılını dolduran derneğimiz, 1999 yılında ‘Yoldaki Engelleri Kaldıralım’ kampanyası başlatmıştır. 22 yılda 1560’ün üzerinde genç arkadaşımıza İstanbul’da yardımcı olmaya çalışarak eğitim bursu verdik. Her yıl evinden uzak; ortalama 80-90 genç arkadaşımızla bir araya geldik. Öğrenci sayısının ve burs tutarının artmasının yani  ‘YOLDAKİ ENGELLERİN KALK-MASI’nın maddi imkânalar dahilinde olduğunun farkındayız.

 

           Sevgili dostlar; imkânlarınız elveriyorsa, desteğinizi bekliyoruz. Yardımın azı çoğu yoktur sevgili dostlar. Kimi dostlarımız var üç kişi birleşip bir burs verir, kimi dostumuz üç-beş bursu birden verir. Bizler için derneğimize gelen her bağış, miktarına bakılmaksızın önemli ve teşekküre değerdir. Burs için ödediğiniz her bağış; doğrudan doğruya ihtiyaç sahibi öğrencilere ödendiği için “ZEKAT VE FİTRELER” de burs olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, çevrenizde Ceyhanlı bildiğiniz burs ihtiyacı olan üniversite öğrencilerini de derneğimize yönlendirmenizi rica ediyoruz.

 

      Burslar için, müstakil bir burs bütçesi oluşturulmuştur. Bu çerçevede, TÜRKİYE İŞ BANKASI - TEŞVİKİYE İSTANBUL Şubesinde 1074-264197 nolu (TR67 0006 4000 0011 0740 2641 97) burs için ayrı bir hesap açılmış, burs bütçesi ile dernek bütçesi birbirinden tamamen ayrılmıştır. Yapacağınız yardımlar için, hem derneğimiz, hem de öğrencilerimiz adına şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz.

 

          Her yıl bir şekilde size ulaştırmaya çalıştığımız broşürlerde yukarıdaki ana fikir verilmeye çalışılmıştır. Kuruluş amaçlarımızın başında; İstanbul’a üniversitede okumak amacıyla gelmiş öğrencilerinin başvurabileceği ve gereken desteği göreceği ilkesi gelmektedir. Verilen bursların son şeklini, yıl bazında üniversite dağılımını, belde, merkez ve köylere göre ayrımını gösterir tabloyu bu dergide bulabilirsiniz.

 

          Sevgili Hemşehrimiz, verdiğiniz bursların en doğru yere ulaşmasını sağlamak ve eski öğrencilerimizin öğrenim durumlarını bir derece de olsa kontrol edebilmek için; her yıl burs dönemi başında, minimum beş kişilik heyetin kontrolünde ‘kılı kırk yararak’ mülakatlarının yapıldığını biliyor muydunuz? Bursları bilhassa banka yoluyla göndermeyip, dernekte kaynaşmalarını sağlamak amacıyla, kebap, şalgam ve halka tatlı ikramımızla birlikte seminere katıldıklarını biliyor muydunuz?

       Burs verdiğimiz öğrenci sayısının fazlalığı kadar, verilen bursun parasal miktarının da önemli olduğunun farkındayız. Bunun içinde dernek çatısı altında bu sosyal iletişimi artırarak sizlerin sayesinde amaca ulaşmayı hedefliyoruz.      

 

Yönetim Kurulu 

Ceyhan Kültür ve Dayanışma Derneği

ceyder@ceyder.com
0212 296 65 26